Het weer bij het Lipnomeer

Het Lipnomeer en de plaatsen rondom het Lipnomeer liggen in een gebied dat een gematigd zeeklimaat kent, neigend naar een gematigd landklimaat. Het Lipnomeer ligt in een heuvelachtige en bosrijke omgeving. De hoogteverschillen en bebossing zorgen, met name in de winterperiode, voor soms vrij grote temperatuurverschillen binnen relatief korte afstanden. Zo zul je ervaren dat de officiële temperatuur soms aardig af kan wijken van de werkelijke temperatuur. Vooral op plekken waar de zon niet door kan dringen kan het aanzienlijk koeler zijn.De zomermaanden

De zomers zijn rondom het Lipnomeer over het algemeen aangenaam warm, waarbij extreme hitte wel voor kan komen maar niet erg gebruikelijk is. Soms, meestal een of twee keer per jaar, komt er een stroming op gang waarbij er zeer warme lucht richting het Lipnomeer aangevoerd wordt. In zo’n geval kan het kwik dagenlang rond of zelfs boven de tropische grens van dertig graden liggen. Gemiddeld is het in de zomerperiode overdag zo’n 22 tot 26 graden. Uitstekende temperaturen om te zwemmen maar om ook nog actief bezig te zijn. Niet voor niets dat deze bestemming juist zo populair is onder mensen die een actieve zomervakantie willen vieren of zwemmen, cultuur en actief bezig zijn willen combineren. Zonzeker is het Lipnomeer niet.

Net als bij ons kun je altijd een periode hebben met meer wisselvallig weer en lagere temperaturen. Onder de twintig graden wordt het in de maanden juli en augustus echter niet zo snel. Waar je altijd rekening mee moet houden is dat op warme zomerse dagen er vrij snel een weersomslag plaats kan vinden, waarbij er plotsklaps onweer op kan komen zetten. Check voordat je een lange wandel-, fiets- of kanotocht maakt daarom eerst het weerbericht. Vaak kan er van tevoren wel aangegeven worden als er onweer op komst is.

Winterzon boven het Lipnomeer

De winterperiode

De wintermaanden december, januari en februari staan vooral in het teken van de wintersport. Al vanaf november kan het soms aanzienlijk koud worden rondom het Lipnomeer, maar over het algemeen moet je tot december en soms zelfs januari wachten totdat het echt volop winter is. Diepe vorst is vaak niet nodig om het landschap mooi wit te toveren. Soms ligt de officiële temperatuur rond of zelfs iets boven het vriespunt terwijl de bomen en weilanden toch tot ver in de ochtend wit zien. Vooral als de zon het af laat weten (en dat gebeurt geregeld in de winter) kan het landschap lang betoverend wit zien. Het Lipnomeer is in de winter vaak bevroren. Vooral naarmate de winter verder gevorderd is, is de kans groter dat het meer bevroren is.

In de nachten is er meestal sprake van lichte tot matige vorst. Nachten zonder vorst komen in de maanden december, januari en februari vrij weinig voor. Je moet daarom in de winter vrijwel altijd rekening houden met gladheid. Wat betreft sneeuwval is het gebied rondom het Lipnomeer erg wispelturig. Soms valt er tientallen centimeters binnen enkele dagen terwijl er soms een periode van weken is dat er geen sneeuw van betekenis valt. Tijdens dooiperiodes kan de combinatie van relatieve warmte met regen er zelfs voor zorgen dat sneeuw vrij snel verdwijnt.

In het voorjaar smelt de sneeuw snel

Het voor- en najaar

De lente en herfst zijn wispelturig rondom het Lipnomeer. Zo kan een bewolkte dag begin mei ervoor zorgen dat de temperatuur bij een graad of 6-7 blijft hangen terwijl het op een zonnige dag gemakkelijk zomers kan worden. De onzekerheid wat betreft weerbeeld en temperatuur blijft over het algemeen tot eind juni aanwezig. Pas dan krijgt het weer een meer stabiel karakter. Het najaar begint in september en duurt tot en met november. In deze periode gaat het kwik in flinke stappen terug. Mooie nazomerdagen zijn, met name in de maand september, nog prima mogelijk.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van het Lipnomeer en de omliggende plaatsen zien zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over het Lipnomeer. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van het Lipnomeer