Vervoer rond het Lipnomeer

Als je gearriveerd bent op je bestemming rond het Lipnomeer dan zul je waarschijnlijk ter plaatse ook nog vervoer nodig hebben. Het is het gemakkelijkste als je met de eigen auto, motor of camper naar het Lipnomeer gereden bent. Dat betekent dat je een eigen vervoermiddel ter beschikking hebt. Wie met de camper is die moet wel weten dat er miet zomaar overal parkeerplek is voor campers. In de dorpen en vooral buiten de bebouwde kom zal het vaak niet zo lastig zijn om je camper te parkeren, maar in de steden kan het wat lastiger zijn.Rijden in Tsjechië

Als je gaat autorijden in Tsjechië zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het voeren van verlichting, zowel ‘s avonds als overdag, is verplicht in Tsjechië. In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen maar gebruikt worden indien er erg veel sneeuw ligt. Indien er direct contact met de weg mogelijk is mogen sneeuwkettingen absoluut niet gebruikt worden.

Alcohol in het verkeer wordt niet getolereerd. Het toegestane alcoholpromillage is dan ook 0,0 voor alle bestuurders, ongeacht de leeftijd. Een biertje bij het eten en daarna autorijden mag dus niet.

De auto is ideaal als vervoermiddel rond het Lipnomeer

Parkeren

Rondom het Lipnomeer, in de dorpen en in de steden is er soms sprake van beperkte parkeerplaats. Zo zijn er best veel parkeerplaatsen die exclusief bedoeld zijn voor gasten van een bepaalde accommodatie en/of restaurant. In sommige dorpen en steden is er in het centrum sprake van betaald parkeren. Dit is bijvoorbeeld het geval in het centrum van Vyšší Brod en van Český Krumlov. Zorg er daarom voor dat je voldoende (klein)geld bij je hebt om parkeergeld te betalen.

parkeerterrein in Lipno

Fietsen

Rondom het Lipnomeer kun je uitstekend fietsen. Sterker nog, er zijn volop toeristen die speciaal voor het fietsen naar het Lipnomeer komen. Er zijn drie varianten mogelijk: MTB (mountainbiken), op de sportfiets of gewoon recreatief fietsen. Langs het Lipnomeer liggen diverse fietspaden die je langs het meer en door de prachtige natuur voeren. Op sommige plekken, zoals in Lipno nad Vltavou, kun je allerlei soorten fietsen huren. Je eigen fiets meenemen is daarom niet noodzakelijk als je wilt fietsen bij het Lipnomeer.

huurfietsen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rondom het Lipnomeer is veel minder goed geregeld dan je soms zou willen. Taxi’s moet je in de meeste gevallen telefonisch reserveren, busdiensten zijn er beperkt aanwezig en met de trein zijn slechts enkele plaatsen zoals bijvoorbeeld Horni Plana bereikbaar. Wie gebruik wil maken van het openbaar vervoer die doet er goed aan om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden en tijden.

In het zomerseizoen zijn er verschillende veerdiensten die de plaatsen Lipno nad Vltavou, Frymburk, Cerna en Horni Plana met elkaar verbinden. Ook zijn er diverse rondvaarten mogelijk. In de wintermaanden december tot en met maart ligt het vaarverkeer op het Lipnomeer stil.

Een veerboot op het Lipnomeer