Reizen naar het Lipnomeer

Dé manier om naar het Lipnomeer te reizen is over de weg. Vrijwel alle toeristen in Lipno nad Vltavou en andere plaatsen rondom het Lipnomeer gebruiken dan ook de auto, motor of camper om richting Tsjechië te reizen. De reistijd bedraagt gemiddeld ongeveer tien tot elf uur en is vooral afhankelijk van je vertrekplaats in Nederland en de drukte op de weg. Tijdens de schoolvakanties is de route richting en vanaf het Lipnomeer vooral op de zaterdag drukker. Dit merk je met name in de kerstvakantie en voorjaarsvakantie, als de route deels via dezelfde route loopt als de wegen richting de Oostenrijkse skigebieden.Twee routes

Feitelijk zijn er twee routes die naar het Lipnomeer leiden. Je rijdt altijd door Duitsland en vrijwel altijd ook een stukje door Oostenrijk.

De twee hoofdroutes beginnen beiden hetzelfde. Je rijdt vrijwel altijd via Frankfurt, Neurenberg (Nürnberg), Regensburg en Passau. Dit is een vrij drukke route, waarbij wegversmallingen (van drie naar twee banen) en wegwerkzaamheden kunnen zorgen voor stremmingen. Zo is vooral de terugreis op de zaterdag na Oud & Nieuw erg druk op dit traject. Vanaf Passau heb je twee opties: de zogenaamde zomerroute en de winterroute. De zomerroute is bedoeld voor de momenten dat er geen sneeuw ligt. De winterroute ontwijkt een stuk door Tsjechië en Oostenrijk dat meer hellingen en bochten bevat. Zeker met een aanhanger of caravan moet je de zomerroute eigenlijk ontwijken als er winterse weersomstandigheden zijn.

Bij de zomerroute verlaat je ter hoogte van de stad Passau snelweg A3, om de route in oostelijke richting te vervolgen richting de Oostenrijkse plaats Rohrbach en vervolgens Přední Výtoň. Een andere optie is om snelweg A3 al voor Passau te verlaten en bij afslag 111 (Hengersberg) richting Freyung te reizen en vervolgens via wegnummer 39 het Lipnomeer vanuit noordelijke richting aan te rijden.

Bij winterse omstandigheden kun je het beste de winterroute nemen. Bij Passau vervolg je dan snelweg A3 tot aan de stad Linz. Daar ga je in noordelijke richting via Bad Leonfelden en Vyšší Brod naar Lipno nad Vltavou. Deze route is in kilometers langer dan de zomerroute, maar bij winterse omstandigheden aanzienlijk minder gevaarlijk. Het nadeel van rijden rondom het Lipnomeer in de winter is dat het strooien met zout niet toegestaan is. Je bent daarom afhankelijk van sneeuwschuivers en het strooien van kleine steentjes op de weg om de grip te verbeteren. Houd er rekening mee dat je voor de winterroute via Linz een tolvignet voor de Oostenrijkse snelweg (Autobahnvignet) nodig hebt. Deze kun je vooraf in Nederland kopen of onderweg bij een tankstation.

Rijden in Tsjechië

Als je gaat autorijden in Tsjechië zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het voeren van verlichting, zowel ‘s avonds als overdag, is verplicht in Tsjechië. In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen maar gebruikt worden indien er erg veel sneeuw ligt. Indien er direct contact met de weg mogelijk is mogen sneeuwkettingen absoluut niet gebruikt worden.
Alcohol in het verkeer wordt niet getolereerd. Het toegestane alcoholpromillage is dan ook 0,0 voor alle bestuurders, ongeacht de leeftijd. Een biertje bij het eten en daarna autorijden mag dus niet.

Met de trein of bus naar het Lipnomeer reizen

Je kunt met de trein of bus naar het Lipnomeer reizen. Echt gemakkelijk is dat niet. Vaak gaat zo’n reis gepaard met (meerdere keren) overstappen en een vrij lange reistijd. Vaak heb je voor het laatste deel van het traject een taxi nodig.

Vliegen naar het Lipnomeer

Indien je met het vliegtuig naar het Lipnomeer wilt reizen dan moet je naar Linz (in Oostenrijk) of de Tsjechische hoofdstad Praag vliegen. Vanuit Linz kun je alleen per huurauto verder reizen naar Lipno nad Vltavou of andere plaatsen rondom het Lipnomeer. Die rit kost je ongeveer drie kwartier tot meer dan een uur, afhankelijk van je eindbestemming en de weersomstandigheden. Indien je naar Praag vliegt dan kun je van daaruit verder reizen per bus naar Český Krumlov en vervolgens per taxi naar je eindbestemming. Ook kun je natuurlijk vanaf de luchthaven van Praag een auto huren.
In kilometers ligt Lipno nad Vltavou ruim tweehonderd kilometer van het vliegveld af. Je doet er drie tot vier uur over om Lipno and Vltavou te bereiken vanaf het internationale vliegveld van Praag. De route loopt vrijwel geheel over secundaire wegen.