Lipno nad Vltavou

Lipno nad Vltavou betekent letterlijk ‘Lipno aan de Moldau’. Dit is een verwijzing naar de ligging nabij de rivier de Moldau, de langste rivier van Tsjechië die uiteindelijk ten noorden van de hoofdstad Praag uitmondt in de Elbe. Belangrijker dan de Moldau is de ligging van het dorp aan het Lipnomeer. Dit kunstmatige meer dat men halverwege de vorige eeuw in de regio Zuid-Bohemen aangelegd heeft is de reden dat Lipno nad Vltavou heeft kunnen uitgroeien tot de toeristische topbestemming die het nu is.Het dorp

Verwacht bij Lipno nad Vltavou geen romantisch middeleeuws dorp met een sfeervol plein, een historische kerk en authentieke straten. Lipno nad Vltavou is pas ontstaan nadat het Lipnomeer in de jaren vijftig aangelegd is. Lipno nad Vltavou is eigenlijk vooral een verzameling van accommodaties, wat privéhuizen, winkels, restaurants en voorzieningen. Het dorp ligt bij een tweetal belangrijke recreatieve centra van de regio Zuid-Bohemen: het Lipnomeer (zwemmen, schaatsen, watersporten) en de berg Kramolin (wandelen, wintersport, fietsen). Deze ligging zorgt ervoor dat het dorp zo populair is als vakantiebestemming. Men komt vooral naar Lipno nad Vltavou om te genieten van alle mogelijkheden die het biedt op het gebied van sport en ontspanning.

De weg 163 die dwars door het dorp loopt mag gezien worden als het centrum van het dorp. Hieraan ligt een promenade met winkels, restaurants en enkele voorzieningen zoals een medisch centrum, een tandarts en de toeristische infowinkel van Lipno nad Vltavou. De weg heeft geen naam, hoewel hij wel aangeduid wordt als Lipno nad Vltavou, de naam van het dorp. In het dorp heeft men het vaak over ‘de promenade’.

Lipno nad Vltavou

Ontspanning

Voor wie aan sport en spel wil doen is Lipno nad Vltavou misschien wel de beste bestemming van heel Tsjechië. De mogelijkheden zijn enorm. Zo is Lipno nad Vltavou dankzij de negenhonderd meter hoge berg Kramolin één van de beste skibestemmingen van het land. Ook kun je hier natuurlijk snowboarden en indien het meer bevroren is schaatsen. Op de pagina over wintersport lees je alles over winterse sporten in Lipno nad Vltavou.

Wie in de wintermaanden binnen wil sporten die kan in sportcentrum Lipno Point aan tennis, squash, bowling, tafeltennis of badminton doen. Ook is hier een klimwand en een golfsimulator. Zwemliefhebbers kunnen gebruik maken van het overdekte zwembad Aqua World. Sommige accommodaties betalen het toegangsgeld (deels) terug aan hun gasten als ze in het winterseizoen hier gaan zwemmen.

In het zomerseizoen kun je op allerlei manieren buiten sportief bezig zijn. De omgeving van Lipno nad Vltavou is uitstekend geschikt om te wandelen, hard te lopen of te fietsen. Het hele jaar door kun je gebruik maken van de naast de stoeltjeslift gelegen bobsleebaan. Op en rondom het meer kun je zwemmen, kanoën, zeilen, surfen, vissen en aan allerlei georganiseerde activiteiten deelnemen. De stoeltjeslift die in de winter dienstdoet als skilift wordt in de zomer gebruikt om vooral fietsers naar boven te helpen.

Lipno nad Vltavou

Accommodaties

Het accommodatie-aanbod in Lipno nad Vltavou is vrij uitgebreid. Het zijn vooral appartementen, vakantiewoningen, hotels en pensions waar je terecht kunt om te overnachten. Grootschalige hotels kom je in Lipno nad Vltavou niet tegen. Het zijn toch vooral wat meer kleinschalige accommodaties die je in het dorp aantreft. Twee accommodaties die erg populair zijn onder Nederlandse toeristen zijn Landal Marina Lipno en het Lipno Lake Resort. Het Landal vakantiepark ligt direct aan het Lipnomeer, bij de haven Lipno Marina. Als je het geluk hebt een appartement te hebben die in de eerste lijn aan het water ligt dan heb je ieder seizoen van het jaar een prachtig uitzicht over het Lipnomeer.

Het Lipno Lake Resort ligt direct achter het Landal park. Dit vakantiepark bestaat uit verschillende gebouwen die in één rij staan en waarin luxueuze appartementen zitten. Het Lipno Lake Resort is mede tot stand gekomen door Nederlandse investeerders. Een redelijk groot deel van de gasten in dit park is dan ook Nederlands.

Kampeerders kunnen terecht op Camping Lipno of enkele kilometers verderop op de camping van Frymburk. Camping Lipno is in het zomerseizoen gesloten.

accommodatie-aanbod in Lipno nad Vltavou

Uit eten

Het aantal restaurants in Lipno nad Vltavou is vrij beperkt. Het goede nieuws is dat de kwaliteit van de restaurants goed tot uitstekend is. De restaurants zitten verspreid over verschillende plekken in Lipno nad Vltavou. De meeste restaurants zitten aan de promenade. Ook vind je restaurants bij Landal Lipno Marina (Restaurant Neptunus), bij Lipno Point, aan het begin van de stoeltjeslift en op de top van de berg Kramolin.

De menukaarten vertonen een variatie van de internationale, de Italiaanse en de Tsjechische keuken. Op sommige plekken kun je als kindermenu ook de Nederlandse frikandel bestellen. Bij een drietal restaurants kun je pizza halen: Restaurant H&M, Pizzeria Milano en Restaurant Slunečná Louka. Onze voorkeur gaat dan zonder enige twijfel uit naar Restaurant H&M, waar je behalve pizza’s afhalen ook prima uit kunt eten. Prijstechnisch is dit restaurant één van de duurste van Lipno nad Vltavou (en het hele Lipnomeer), maar daar staat wel tegenover dat je hier heerlijk eet in een sfeervol restaurant.

Topinka masová is ons lokale lievelingsgerecht

Twee andere favorieten van ons zijn Restaurant Admirál en restaurant Blue Lipno. Bij Admirál kun je genieten van de ongecompliceerde Tsjechische keuken. Aanraders zijn de vleesspies, de varkensschnitzels en de stoofschotel van wild zwijn. Als voorgerecht moet je hier de Topinka masová uitproberen, ofwel de toast op Sumavaanse wijze.

Restaurant Blue Lipno is gevestigd in sportcentrum Lipno Point. Volgens ons is dit het beste restaurant van Lipno nad Vltavou. Het enige nadeel is dat je hier met de auto naartoe moet rijden (het ligt twee kilometer buiten het dorp), waardoor de chauffeur geen glas heerlijk Tsjechisch bier kan drinken bij zijn maaltijd. Alcohol en rijden is in Tsjechië niet toegestaan.

Als je uit gaat eten dan kun je het beste reserveren. Met name in de drukste weken (de topmaanden in de zomer en de twee weken van de Kerstvakantie) is het over het algemeen erg druk in de restaurants. Zeker als je met een grotere groep wilt gaan eten (vanaf acht personen) dan is reserveren vrijwel noodzakelijk.

Inkopen doen

Je hoeft natuurlijk niet persé uit te gaan eten als je in Lipno nad Vltavou op vakantie bent. Als je een appartement, vakantiewoning, caravan of camper hebt met kookvoorzieningen of een barbecue dan kun je zelf voor je eten zorgen. Voor inkopen van levensmiddelen, groente, fruit, brood en vlees kun je terecht bij de COOP supermarkt. Deze bevindt zich op twee plekken: in het centrum van Lipno nad Vltavou en aan het begin van de stoeltjeslift, op enkele honderden meters lopen van Landal Lipo Marina en het Lipno Lake Resort. Het aanbod is redelijk gevarieerd maar wel vrij beperkt. De meest essentiële zaken kun je er wel kopen. Wil je een ruim aanbod van levensmiddelen hebben dan moet je in de auto stappen richting Český Krumlov. Daar vind je een grote supermarkt waar je de meeste zaken wel kunt kopen.

De Coop supermarkt in Lipno nad Vltavou